Warning: Undefined array key -1 in /customers/a/f/f/scoutskontich.be/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 325 Warning: Undefined array key -1 in /customers/a/f/f/scoutskontich.be/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 325
Basispijlers van Scouting

Inhoudstafel

1. Basispijlers
  2. Thema’s

Basispijlers

Scouting wil zijn doel bereiken en zijn principes naleven via een welbepaalde methode.

Het verschil tegenover andere jeugdbewegingen wordt gevormd door de keuze die ze maakt in haar werkvormen en activiteiten. Na jaren werking in Scouting hebben een aantal elementen vaste vorm gekregen. Het zijn de basispijlers die een middel zijn om onze waarden te ontdekken en om onze doelstellingen te realiseren: niet meer niet minder. De 5 basispijlers van Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn:

1. Engagement: Je kiest bewust voor de Scouts en zet jezelf in voor de groep. Op jouw kan men rekenen, jij houdt je aan je woord.
  1. Zelfwerkzaamheid: Scouts daagt je uit: je gaat op verkenning en ontdekt jezelf en de wereld zo beter kennen. Je leert al doende en draagt iets bij waarmee de groep vooruitkomt. Je ontplooit je eigen capaciteiten, leert dus op je eigen benen staan en durft initiatief te nemen.
  1. Medebeheer: Je geeft je mening op een respectvolle manier en luistert naar elkaar. Samen nemen jullie je verantwoordelijkheid op en samen zoeken jullie naar de beslissingen die het beste zijn voor de hele groep.
  1. Ploegwerk: Samen sta je sterker. Je leert elkaar kennen, werkt samen en geniet ervan. Je brengt solidariteit in praktijk en geeft iedereen de ruimte zichzelf te zijn en te worden.
  1. Dienst: Als Scouts droom je van een betere wereld. Je helpt elkaar en zet je actief in voor anderen en voor de samenleving. Je zet jezelf belangeloos in. Een ‘graag gedaan’ is jouw niet vreemd. Onrecht, en de oorzaken ervan, laten jouw niet koud.

Thema’s

Een Scout ontdekt zichzelf en de wereld. Daarbij zet Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele thema’s centraal in zijn werking.

1. Goed omgaan met elkaar: Samen staan we sterk. Als Scout leer je elkaar kennen en samenwerken. Iedereen is anders, iedereen hoort erbij.
  1. Zelfstandigheid en emancipatie: Een Scout kan z’n plan trekken. Met vallen en opstaan ontdek je jezelf, samen met de groep. Je maakt bewuste keuzes en voelt je verbonden met de wereld.
  1. Leefmilieu: De natuur is onze troef: Scouts gaan op verkenning. Respectvol en milieubewust, tijdens het spel, op kamp en altijd onderweg.
  1. Levensbeschouwing: Scouts durven stilstaan bij zichzelf en samen zoeken naar wat ons verbindt, binnen en buiten scouting. Al stappend delen we wat ons verwondert, van heel hard lachen tot gesprekken over leven en doodgaan. Verhalen mogen ons inspireren tot geloof in iets meer. Uit welke hoek de wind ook waait: we beloven er te zijn voor elkaar.
  1. Solidariteit: Scouts staan met hun voeten in de maatschappij. Je zet zich in voor de samenleving en voor iedereen in je scoutsgroep. Je steekt de handen uit de mouwen. Actie!
  1. Wereld: Je bent trots op je afkomst, maar droomt van een gastvrije, ruimdenkende en vredelievende wereld. Scouts en Gidsen vindt je overal ter wereld. Daarom ontdek je als Scout nieuwe culturen, steek je de grens over of ga je zelf op internationaal kamp: op Jamboree!