Warning: Undefined array key -1 in /customers/a/f/f/scoutskontich.be/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 325 Warning: Undefined array key -1 in /customers/a/f/f/scoutskontich.be/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 325
Een beetje geschiedenis
Een beetje geschiedenis

Een beetje geschiedenis

Inhoudstafel:

 1. Het tot stand komen van de Scoutswet
 2. Baden Powell en het uitwerken van de Scoutmethode
 3. Het eerste Scoutskamp:
 4. Scoutssymbolen
  1. Het internationale Scoutingsymbool
  2. De Scoutsgroet
  3. Handschudden met links
 5. Oprichting van Scouts Kontich
 6. Scoutsweetjes

Het tot stand komen van de Scoutswet

Toen Baden Powell de eerste Scoutsgroep in 1908 oprichtte heeft hij gepoogd de beweging een aantal waarden mee te geven. Zo wilde hij voorkomen dat het enkel een club openluchtfanatici zou worden zonder veel samenhang.  Hij baseerde zich hiervoor op de code van de Middeleeuwse ridders. Uniek aan deze code was dat het hier geen lijst van verboden betrof of van strikte wetten, maar wel enkele regels waarnaar de ridder zijn leven diende in te richten. Zwakken helpen, fair-play, loyaliteit, enzovoort: het zijn nog steeds waarden die men ridderlijk noemt. De oorspronkelijke Scoutswet was dan ook een naar de jeugd van Baden-Powells tijd aangepaste vertaling van deze riddercode, die tijdens de Scouts en liefst ook daarbuiten van toepassing moest zijn. De vertaling van de originele wet is als volgt (puur informatief, moet niet geweten zijn):

 • Een scout moet op zijn of haar eer vertrouwd worden.
 • Een scout is trouw.
 • Een scout heeft de plicht zich nuttig te maken.
 • Een scout is een vriend voor iedereen en een “broeder” voor alle scouts.
 • Een scout is hoffelijk.
 • Een scout is een vriend voor de dieren.
 • Een scout voert bevelen uit.
 • Een scout lacht en fluit vrolijk onder elke omstandigheid.
 • Een scout is spaarzaam en ijverig.
 • Een scout is zuiver in gedachten, woord en daad.

Tijden veranderen en de wereld van nu verschilt natuurlijk enorm van de Victoriaanse samenleving waarin Baden Powell opgroeide en leefde. Wat echter niet veranderde zijn de grondwaarden waarop Baden Powells wet gefundeerd werd. Onze huidige wet is dan ook een aan onze tijd aangepaste versie van de Scoutswet van Baden-Powell. Je leest hem hieronder. We willen nogmaals benadrukken dat deze wet geen wet is in de strikte zin van het woord, maar eerder een set regels waarnaar je kan leven als je intentie is om een echte Scout te zijn. Probeer tijdens het lezen daarom echt na te denken over de betekenis van elke zin en hoe jij dit op je eigen manier kan implementeren in je leven.

Een (jong)verkenner is een eerlijk en blij kameraad.

Hij doet mee en zet zich in.

Hij wil winnen maar kan verliezen.

Hij is een opmerkzaam ontdekker.

Hij is fijn in zijn optreden.

Hij draagt zorg voor hetgeen hij gebruikt.

Hij helpt graag waar hij kan.

Baden Powell en het uitwerken van de Scoutmethode

Toen Baden Powell na een lange carrière in het Engelse leger zijn bevindingen als verkenner-spion en fervent natuurbelever neerschreef in het boek Scouting for boys, had hij nooit kunnen vermoeden dat uit dit boek een wereldwijde beweging zou groeien. Hij wilde oorspronkelijk een soort van handleiding uitgeven waar jongeren zelf mee aan de slag konden gaan om hen zo te vormen tot geëngageerde burgers. Op algemeen verzoek besloot hij om er een organisatie voor uit te werken met een eigen regelgeving. Naast enkele militaristische trekjes (uniform, engagement, discipline) worden zelfwerkzaamheid, verantwoordelijkheid en ploegwerk als vaste kernwaarden van Scouting opgesteld. Hoewel er door de jaren heen het één en ander veranderd is blijven tot op de dag van vandaag de belangrijkste doelen van de Scoutmethode:

 1. Het aanleren van zelfstandigheid door middel van uitdagingen, liefst in de natuur.
 2. Verantwoordelijkheid, initiatief en engagement leren nemen
 3. Hulpvaardigheid, medebeheer en samenwerking durven aangaan.
In dit filmpje krijg je een beetje een idee van Baden Powell’s speelse karakter.

Baden Powell stelt daarnaast dat het spel van Scouting zich naadloos in elke bestaande samenleving en cultuur moet kunnen inpassen, wat het internationale succes van de beweging verklaart. Hierbij staat leren door interesse in plaats van competitie centraal.

Daarnaast was Baden Powell een amateurtoneelspeler, een beetje een komiek en een eeuwig speels persoon. Daarom stopte hij Scouting vol vreemde gebruiken die altijd ergens tussen ernst en flauwekul in zitten om zo de speelsheid van Scouting en de fantasie van zijn leden naar voren te brengen. Net zoals bij een film doen we op de Scouts namelijk vaak alsof iets echt is, terwijl iedereen weet dat dat niet het geval is. Iets dat totaal niet serieus is, een spel dus, wordt zo volledig serieus genomen. Dat is net één van de mooiste dingen aan de Scouts.

Het eerste Scoutskamp:

Het allereerste kamp ooit ging in 1907 door op Brownsea island in het Verenigd Koninkrijk. Daar werden 20 jongens van verschillende achtergronden in 4 patrouilles ingedeeld: de Wolven, de Stieren, de Wulpen en de Raven. De jongens droegen nog geen hemd, maar wel kaki sjaaltjes en een gekleurde knoop rond hun schouder die hun patrouille weergaf. Ook kregen ze allemaal een badge die enorm leek op een Franse lelie, met daaronder de slogan ‘be prepared’ (wees paraat). Dit symbool wordt tegenwoordig nog altijd gebruikt als internationaal symbool voor Scouting.

Het internationale Scoutssymbool

Scoutssymbolen

Baden Powell was ook een liefhebber van symbolen en hij bedacht er dan ook een heleboel waarvan we er 3 hieronder even toelichten die we vandaag nog steeds gebruiken.

Het internationale Scoutingsymbool

In het Scoutingsymbool (zie foto hierboven), de pijlkop van een kompas, representeren de drie punten de drie delen van de belofte. De sterren, met elk vijf punten, stellen de tien artikelen van de originele Scoutswet. Er wordt wel gedacht dat het symbool een Franse lelie is, maar zo heeft Baden-Powell het niet bedoeld. Over de pijlkop had hij dit te zeggen:

“Het Verkennersinsigne is de pijlkop die naar het noorden wijst op de kaart en op het kompas. Het is het insigne van de Verkenner ….. omdat hij de weg wijst.”

Robert Baden Powell

De Scoutsgroet

De Scoutsgroet

De scoutsgroet is één van onze meest gebruikte symbolen.

De drie vingers wijzen op de drievoudige scoutsbelofte: de belofte tegenover jezelf, de ander en de wereld. De pink onder de duim wijst op de dienstbaarheid van elke scout of gids: de sterke beschermt de zwakke. 

Vroeger staken mensen ook al hun rechterhand op om te tonen dat ze geen wapen bij hadden. De scouts- en gidsengroet is geen militaire groet, maar een teken dat je goede bedoelingen hebt.

Bij de Kapoenen en welpen is het gebruikelijk om twee openstaande vingers te tonen in plaats van drie gesloten vingers bij hun groet. Hun belofte is eenvoudiger dan de latere beloftes bij de jongverkenners. Hun belofte concentreert zich op ik en op de ander, daarbij is nog geen plaats voor de wereld. De welpengroet staat ook symbool voor de gespitste oren van de welp.

Wereldwijd schudden Scouts en Gidsen elkaar met de linkerhand, met de pink omlaag zodat je elkaars pinken en duimen inhaakt. Het verhaal hierachter is als volgt:

De Zoeloes in Afrika vochten nog met speer en schild. Een speer door het hart en de vijand was overwonnen. Om het hart te beschermen droegen zij het schild in hun linkerhand omdat deze het dichtst bij het hart zit. Hun speer droegen ze in hun rechterhand.

Bij een persoonlijk treffen van Robert Baden-Powell (als militair in Zuid-Afrika) en de Zoeloekoning, reikte Baden-Powell de koning, volgens goed Engels gebruik de rechterhand. De Zoeloekoning legde aarzelend zijn schild neer als teken van vertrouwen, terwijl hij met zijn rechterhand zijn speer bleef vasthouden. Hierdoor kwam zijn linkerhand vrij, en zodoende schudde Baden Powell en de koning elkaar de linkerhand. Zoals gezegd zit de linkerhand het dichtst bij het hart. Je gebruikt dus je linkerhand om te tonen dat je alleen maar goede bedoelingen hebt.

Oprichting van Scouts Kontich

Na een succesvol kamp werd in 1908 de allereerste scoutsgroep opgericht en vanaf dan ging het plots heel snel en sprongen er overal in de wereld Scoutsgroepen als paddestoelen uit de grond. In 1910 wordt de eerste Belgische groep in Brussel opgericht en in 1919 wordt onze Scouts opgericht door Master Cols. Deze Kontichse Scout speelde daarnaast een belangrijke rol bij de oprichting van het Nationaal Bureau voor Belgische Scouts, waarvoor hij ‘de Zilveren Wolf‘ van niemand minder dan Baden Powell himself kreeg. Ook kocht hij voor die Belgische Scouts het eerste grote Scoutsterrein in België aan: de Kluis bij Leuven.

Scoutsweetjes

 1. In 1909, slechts 1 jaar na oprichting van de eerste Scoutsgroep verscheen een groep meisjes op een Scoutsbijeenkomst en ze riepen zichzelf uit tot meisjes-Scouts. Baden Powell besloot dat er ook een meisjesjeugdbeweging moest zijn en datzelfde jaar werd de eerste Gidsengroep opgericht. De vrouw van Baden-Powell speelde daarbij een zeer belangrijke rol, en zij geldt dan ook als oprichtster van de Gidsen.
 2. Er zijn maar slechts 5 landen ter wereld zonder Scoutsbeweging: Andorra, Cuba, Noord-Korea, Laos en Vaticaanstad.
 3. Indonesië is het land met de meeste actieve Scouts ter wereld met ongeveer 21,5 miljoen leden!
 4. Er zijn meer dan 50 miljoen Scouts en meer dan 10 miljoen Gidsen wereldwijd!
 5. Elke 4 jaar komen alle Scouts en Gidsen ter wereld samen voor één groot Scoutskamp: de Jamboree! Het volgende vindt plaats in Zuid-Korea in augustus 2023.
Een boodschap van Baden Powell…