Scouts Kontich 28ste Sint Maarten
Welkom!

Welkom!

Welkom bij Scouts Kontich!

28ste Sint-Maarten

Scouts Kontich is één van de 600 plaatselijke scoutsgroepen van Vlaanderen en is bedoeld voor jongens van 6 tot 17 jaar. Ieder jaar opnieuw neemt ons ledenaantal nog steeds toe. Concreet betekent dit dat elke zondag, tussen 14u en 17u, een ploeg van 30 leiding en service paraat staat om onze bijna 200 leden een plezante namiddag te bezorgen. Tijdens de examenperiode wordt de vergadering meestal verplaatst naar zondagvoormiddag of vrijdagavond. Scouting is meer dan enkel ‘s zondags kampen bouwen, technieken oefenen, jezelf vuil maken en spelletjes spelen. 

Het draait om vriendschap, zelfontplooing en het gevoel van samen te horen en sterk te staan. 

Binnen onze Scouts ligt de focus dus op het spelen van toffe spelletjes en plezier maken met je vrienden. We hechten echter ook waarde aan typische Scoutsdingen zoals het Scoutsuniform, leren sjorren en vuur maken, slapen in tenten, etc. We proberen dit doorheen je Scoutscarrière op een speelse maar ook leerzame manier aan te brengen via de Scoutmethode, zodat je jezelf een echte Scout zal kunnen noemen! Het Scoutsuniform (hemd + das en broek) is pas verplicht vanaf de Tonca’s. Bij de Welpen leg je al je eerste sjorring en bij de Tonca’s leer je hoe je vuur moet maken. Dit zodat je bij de Jongverkenners en Verkenners je eigen potje kan koken op een houtvuur en je eigen tafel kan bouwen op kamp. Bij die 2 oudste groepen ga je ook soms zelf op tocht en navigeer je met behulp van kaart en kompas. Zo leer je je plan te trekken en problemen onderweg in groep te discussiëren en samen op te lossen.

Samenwerking, solidariteit, engagement, zelfstandigheid en inspraak vormen dan ook de basispijlers van Scouting.

Dit wordt goed samengevat in de zogenaamde Scoutswet die de basis vormt van de Scoutmethode. Dat is geen echte ‘wet’ in die zin dat het in principe niet meer dan een verzameling waarden is die de oprichter van de Scouts wereldwijd, Baden Powell, gepoogd heeft mee te geven aan zijn beweging. Het betreft dus geen lijst van verboden of strikte wetten, maar eerder een richtlijn van hoe een Scout zich liefst gedraagt. Op onze Scouts hebben we 3 interpretaties van die Scoutswet, aangepast aan de leeftijdsgroep:

De Welp volgt de oude wolf.

De Welp is moedig en houdt het vol.

Wij zijn Tonca’s.

Samen trekken wij op avontuur en wagen ons op onbekende jachtvelden.

Op deze grote tocht tonen wij respect voor de natuur en de wonderen van moeder aarde.

Wij Tonca’s leven in verbondenheid met andere Indianenstammen.

Dit broederschap geeft ons de kracht om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Een (jong)Verkenner is een eerlijk en blij kameraad.

Hij doet mee en zet zich in.

Hij wil winnen maar kan verliezen.

Hij is een opmerkzaam ontdekker.

Hij is fijn in zijn optreden.

Hij draagt zorg voor hetgeen hij gebruikt.

Hij helpt graag waar hij kan.

Doorheen het jaar doen we naast de wekelijkse vergadering ook allerhande activiteiten en evenementen die je zeker niet wil missen. Hieronder even een overzicht van wat je tijdens het Scoutsjaar zoal kan verwachten.

Wat gebeurt er allemaal tijdens het Scoutsjaar?

Naast de wekelijkse vergadering op zondag van 14u tot 17u (of vrijdag/zaterdag tijdens de examenperiode) zijn er een aantal momenten tijdens het jaar die er extra uitspringen. Die lichten we hieronder kort toe.

Je kan nog verdere leeftijd-specifieke info vinden door bovenaan in het menu één van de takken uit te kiezen.

Zaterdag 9 September

Kick-off

Met dit evenement openen we het Scoutsjaar feestelijk en stellen we de leidingsploeg van dit jaar voor. Ook kan je je hier komen inschrijven en al je vragen komen stellen, alsook genieten van een overheerlijke BBQ en een kansje wagen op de bierbak-klimtoren.

Zaterdag 9 September
Zondag 24 September

Openingsvergadering

Tijdens deze vergadering trekken we er met de hele groep op uit om samen één groot spel te spelen.

Zondag 24 September
20 – 22 Oktober

Groepsweekend

Tijdens het eerste weekend ga je je 2 dagen op een andere locatie dan onze Scouts amuseren.

20 – 22 Oktober
Eind November

Winternacht

Op dit evenement kan je genieten van een hapje en een drankje aan een gezellig kampvuur met live-muziek op de achtergrond. Dit alles bevindt zich in een gigantische bezeilde sjorconstructie.

Eind November
Eind Februari

Discount

Dit is onze Scoutsfuif, waarbij we elk uur een nieuwe korting (discount) uitdelen op één van de dranken of etenswaren die aanwezig zijn.

Eind Februari
Maart

Tweede weekend

Dit 2de weekend is ook voor de Kapoenen 2 dagen lang. De Tonca’s slapen op onze wei en voor een eerste keer ook in een tipi, om al eens te oefenen voor op kamp.

Maart
Eerste week Paasvakantie

PaPaKa (enkel voor Jongverkenners)

Tijdens dit 4-daagse minikamp krijg je je Scoutstechnieken zoals sjorren en vuur maken pas écht onder de knie. Bovendien doe je ook een paar grote spelen samen met de Jonggidsen van Gidsen Kontich en Jongivers van Scouts Kokaz. Dit kamp vindt plaats in de Hoge Rielen (Herentals) of de Kluis (Sint-Joris-Weert) en je fietst hier naartoe.

Eerste week Paasvakantie
Laatste weekend Paasvakantie

Opendeurdag

Dit feestelijk weekend is het verjaardagsweekend van onze Scouts. Een groot kampvuur, openluchtrestaurant, death ride of waterglijbaan, je kan het allemaal meemaken tijdens dit weekend.

Laatste weekend Paasvakantie
Voorlaatste zondag Juni

Slotvergadering

Net zoals bij de openingsvergadering trekken we erop uit met de hele groep om ons gezamenlijk te amuseren.

Voorlaatste zondag Juni
Begin Juli

Klein kampen (Kapoenen, Welpen, Tonca’s)

Om het jaar met een prachtige kers op de taart af te sluiten gaat elke tak in Juli op kamp. De Kapoenen, Welpen en Tonca’s gaan tijdens de eerste 2 weken van Juli op kamp, elk op een andere locatie in Vlaanderen.
Kapoenen gaan 5 dagen op kamp in lokalen.
Welpen gaan 8 dagen op kamp in lokalen.
Tonca’s gaan 10 dagen op kamp in tipi’s (tenten).

Begin Juli
Eind Juli

Groot kamp (Jongverkenners en Verkenners)

Groot kamp wordt zo genoemd omdat zowel de Jongverkenners als Verkenners naar dezelfde locatie op tentenkamp gaan en dit steeds in Wallonië. De Verkenners dagen zichzelf uit door naar de kampplaats te fietsen. Jongverkenners gaan met de trein. Het kamp vindt plaats tijdens de laatste 2 weken van Juli en duurt 10 dagen voor de JVK’s en 12 dagen voor de VK’s.

Eind Juli

Scouts Kontich bestaat al sinds 1919 en kan dus rekenen op bergen ervaring. Ook houden we vast aan enkele Scoutswaardes die we tegenwoordig nog nuttig achten (Scoutsuniform, technieken aanleren en de Scoutswet). Toch willen wij een hedendaagse, inclusieve en jeugdige Scouts blijven en is er steeds plaats voor aanpassing waar nodig. We menen het dan ook als we zeggen:

Welkom bij Scouts Kontich en tot binnenkort!

Wil jij ook lid worden van Scouts Kontich? Schrijf jezelf in door op de inschrijvingsknop bovenaan deze pagina te drukken of kom eens een kijkje nemen op onze Scoutswei! Je kan 3 keer komen proberen vooraleer je je inschrijft een een inschrijving kost €43,00 per jaar. Dit bedrag wordt gestort op BE23 4155 0380 6291 met vermelding van naam + tak van het in te schrijven lid.

Een stevige linker van alle leiding

Adres